lunes, 5 de junio de 2017

El massatge infantil / El masaje infantil

El passat mes d'abril vaig assistir al taller de massatge infantil organitzat a Sant Jaume d'Enveja.
Va ser una xerrada-taller a càrrec de Verònica Colomer, educadora certificada de massatge infantil IAIM (International Association of Infant Massage) i membre d'AEMI (Associació Espanyola de Massatge Infantil). 
La xerrada anava dirigida a famílies amb nadons de 0-12 mesos, dones embarassades o qualsevol família interessada en la criança i l'atenció dels infants. 

Amb la primera frase que em vaig quedar va ser: volem promoure el tacte nutritiu i que qualsevol nen se senti estimat. 

Si pensem que el tacte és el primer sentit que es desenvolupa (a partir de les 7 setmanes de gestació) i que ens acompanyarà al llarg de tota la vida, val la pena dedicar-li una mica de temps. 

Vimala Schneider va ser fundadora de l'Associació Internacional de Massatge Infantil el 1976. Va adonar-se dels beneficis del massatge infantil, originari de la India, on el mètode Xantala es traspassava de generació en generació. Ella a partir de l'observació, la pràctica i amb altres influencies va crear un programa, que ajudes a les famílies a practicar aquest massatge tan beneficiós. 

Partim de la necessitat de ser tocats per a sobreviure, també que ens escoltin i ens estimin. 
Per tant el moment del massatge ens ajuda a reforçar aquests vincles afectius a més de compartir un bon moment amb el nadó. 

BENEFICIS DEL MASSATGE INFANTIL

Estimulació

Sistema nerviós


El massatge estimularà el sistema nerviós, donant-li informació sobre el seu propi cos i de les persones que es relacionen amb ell. A més, afavoreix i estimula el funcionament de la resta de sistemes.

Sistema respiratori


Les tècniques de massatge són beneficioses, ja que ajuden a ampliar la capacitat respiratòria i enriqueixen l'oxigenació sanguínia. Això repercuteix directament en el sistema immunològic.

Sistema immunològic


Aquest sistema és el que ens protegeix de les malalties per això és important mantindre'l ben estimulat. El massatge ajuda a alliberar estres i d'aquesta manera s'afavoreix les defenses de l'organisme.

Sistema gastrointestinal


Al principi els nadons poden patir de còlics o gasos. El massatge estimula el transit intestinal i els ajuda a estar més tranquils.

Sistema endocrí


Aquest és un de la més complexos, funciona alliberant o inhibint diverses hormones, per això és important que el sistema estigui ben estimulat i equilibrat.

Relaxació


La relaxació és la part oposada a l'estimulació. La veu i el tacte suau ajudarà a la relaxació del nadó.

Alliberació


Va relacionada amb la relaxació. Quan ens relaxem alliberem tensions siguin físiques, psiquiques o emocionals.

Interacció i vincles


Durant el massatge el nadó entra en contacte amb l'adult, el mira, l'escolta, l'olora i el toca. Es comunica i provoca respostes: mirades, somriures, vocalització...

Els hi dóna seguretat i fomenta el vincle positiu.


COM COMENÇAR?
Penso que la millor opció és fer el curs on ens ensenyen bé com fer-ho. De totes maneres faré cinc cèntims del que ens van explicar a la xerrada i el que he anat llegint en alguns llibres.

- Per fer el massatge necessitem oli per fer més agradable el massatge. És important que sigui un oli natural i ecològic, premsats en fred i lliures de parafina. Poden ser específics o en podem usar per exemple d'ametlla dolça però intentem que siguin poc perfumats.

- Hem de tenir en compte que el moment elegit per fer el massatge sigui l'adequat, si estem nerviosos o no tenim temps no transmetrem la pau i la tranquil·litat desitjada.

Tampoc és bon moment després que el bebè hagi menjat o tingui gana, hem de buscar que tots estiguem disponibles.

- Crear un bon ambient, abaixar el llum, posar música tranquil·la, ens pot ajudar.

- Per començar li hem de demanar permís al petit, que vull dir en demanar permís? Doncs això mateix, mirar-lo, preguntar-li si té ganes d'un massatget i esperar la seva resposta, una rialla, per exemple. També és important acomiadar-se quan acabem.

Quan tenim tot això llest ja podem començar.

en Videos




NO PODEM OBLIDAR!

- És important mantenir la lateralitat, tot el que fem en una cama ho hem de fer a l'altra.

- Qualsevol familiar pot participar del massatge.

- Podem començar amb el massatge des del naixement (3a setmana) fins quan es faci gran.

- És qüestió de qualitat, si no tenim temps per fer tot el cos no passa res, és millor fer-lo bé i curt, que anar de pressa.







Massatge pas a pas / Masaje paso a paso



Per @Saidakn



No hay comentarios:

Publicar un comentario